[languagelinks]

Academician Mugur Isărescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București

Afis_isJoi, 20 februarie 2014, academicianul Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a primit din partea Universității din București înaltul titlu de Doctor Honoris Causa.

Ceremonia a fost deschisă de prof. univ. dr. Magdalena Platis-Iordache, prorector al Universității din București responsabil cu Managementul calităţii şi relaţiile cu mediul de afaceri, care a citit Laudatio Domini și a subliniat onoarea de a îl primi în comunitatea academică a Universității din București pe academicianul Mugur Isărescu. Ceremonia a prilejuit o întâlnire instituțională plină de semnificații între Universitatea din București, spațiu al excelenței academice recunoscute, și Banca Națională a României, loc al responsabilității instituționale și al bunei guvernări. În natura atât de schimbătoare a procesului de formulare a politicilor, cele două instituții au reușit să depășească obișnuita „inconsistență temporală” a acestora, propunând modele de performanță instituțională credibile, eficiente și stabile, reușind astfel să-și asigure o legitimitate instituțională fără echivoc atât în spațiul public românesc, cât și în cel european.

Prin conferirea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Academician Mugur Isărescu, Universitatea din București a deschis seria evenimentelor consacrate aniversării a 150 de ani de existentță.

După Laudatio, preşedintele Senatului Universității din București, prof. univ. dr. Vlad Gheorghe Nistor, i-a înmânat lui Mugur Isărescu înaltul titlu de Doctor Honoris Causa.

Mugur Isărescu și-a început discursul prin a mulțumi Universității din București pentru conferirea titlui de Doctor Honoris Causa. Acesta a reflectat asupra legăturilor speciale dintre Universitatea din București și Banca Națională a României, două instituții de valoare cu oameni dedicați. Domnul Academician Mugur Isărescu a menționat faptul că Banca Națională a României a sprijinit dezvoltarea instituțiilor de învățământ încă de pe vremea lui Vasile Pârvan. În continuarea ceremoniei, Mugur Isărescu a prezentat lucrarea „România și adoptarea monedei Euro”. Prezentarea a început prin punctarea convergenței durabile și a criteriilor de la Maastricht și a continuat cu o secțiune dedicată alegerii momentului adecvat pentru adoptarea monedei euro. „Abordarea adoptării euro a evoluat semnificativ în timp, accentul deplasându-se treptat dinspre simpla respectare a criteriilor de la Maastricht către alegerea momentului adecvat al trecerii la moneda unică. În perioada anterioară declanşării crizei financiare globale, predomina ideea conform căreia îndeplinirea criteriilor de convergenţă nominală, aşa cum sunt stipulate în Tratatul de la Maastricht, ar fi suficientă – sau aproape suficientă – pentru intrarea în zona euro. S-a ajuns chiar ca unii economişti să acuze stricteţea excesivă a unora dintre criteriile respectiveşi să evidenţieze existenţa unor potenţiale tensiuni între îndeplinirea acestora şi procesul de convergenţă reală.” Ultima parte a lucrării a răspuns la întrebarea unde se plasează România. Mugur Isărescu a afirmat că România îndeplineşte în prezent trei dintre cele patru criterii de la Maastricht: sustenabilitatea poziţiei fiscale, convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung şi stabilitatea cursului de schimb. Din perspectiva unei abordări coerente şi echilibrate a procesului de adoptare a monedei euro în România, este important ca acesta să fie gestionat luându-se în considerare toate elementele relevante din sfera convergenţei nominale şi reale şi a economiei politice.

Cu ocazia acestui eveniment de anvergură, prof. dr. Emil Constantinescu a trimis o scrisoare deschisă adresată Senatului Universității din București cu prilejiul decernării titlului de Doctor Honoris Causa lui Mugur Isărescu pentru a nota că acest eveniment pur academic poate căpăta o semnificație simbolică. Scrisoarea a fost citită de către prof. univ. dr. Magdalena Iordache-Platis. Prof. dr. Emil Constantinescu și-a încheiat scrisoarea afirmând că ceremonia de acordarea a titlului de Doctor Honoris Causa lui Mugur Isărescu este un pas mic pentru Universitate și un pas mare pentru societatea românească a secolului XXI.

Discursul domnului Academician Mugur Isărescu cu ocazia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al Universității din București poate fi accesat aici.

Scrisoarea deschisă adresată Senatului Universității din București din partea prof. univ. dr. Emil Constantinescu poate fi vizualizată aici.

Broşura ceremoniei de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa lui Mugur Isărescu  poate fi accesată aici.

Facebook Iconfacebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
romaniaEnglish