[languagelinks]

Doctor Honoris Causa

François Terré

01_terre-afisDomeniu: Drept

Data acordării: 24 octombrie 2013

François Terré este jurist, profesor emeritus al Universității de Drept Paris II Panthéon-Assas membru al Institutului Franței din 1995. Acesta este Doctor în drept, specializat în drept privat și științele criminalității.

 


 

Anders Fogh Rasmussen

04_ab_rassmusen.afis_.media1_

Domeniu: Politică

Data acordării: 24 mai 2013

Anders Fogh Rasmussen a devenit al 12-lea secretar general NATO în data de 1 august 2009, deținând, până la acel moment, funcția de premier al Danermarcei.


 


  Ian Roberts

06_afis_roberts

Domeniu: Lingvistică

Data acordării: 27 martie 2013

Ian Roberts este profesor de lingvistică la Universitatea din Cambridge și este considerat a fi unul dintre cei mai importanți lingviști din Europa.


 


 

Peter Burke 

09_afis_Peter_Burke

Domeniu: Istorie

Data acordării: 23 noiembrie 2012

Profesor Emeritus de istorie culturală la Universitatea din Cambridge, Peter Burke este recunoscut nu numai ca istoric al epocii moderne, ci și ca un gânditor care evidențiază relevanța istoriei sociale și culturale în contextual temelor contemporane.11_rege_simeon

Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al Bulgarilor

Data acordării: 21 noiembrie 2012

Personalitate eminentă, Majestatea Sa a avut o carieră excepţională, ce a cuprins multe momente de cumpănă. Acesta este elogiat pentru contribuţia la schimbările remarcabile pe plan economic, social, cultural şi politic pentru statul bulgar.
Neagu Djuvara

13_afis_dhc_nd

Domeniu: Istorie

Data acordării: 30 octombrie 2012

Memorialist, filosof al istoriei, istoric, Neagu Djuvara este unanim recunoscut drept unul dintre cei mai importanţi intelectuali români.

                               Majestatea Sa Regele Mihai I al României

14_regele_mihai

Data acordării: 25 octombrie 2012

Majestatea Sa Regele Mihai I al României a domnit din 1927 până în 1930 și apoi din 1940 până în 1947, când a fost forțat să abdice de către guvernul controlat de Partidul Comunist. Majestatea Sa Regele Mihai I este ultimul monarh interbelic în viață.


Philip Kotler

18_Kotler_afis_DHC_2

Domeniu: Marketing

Data acordării: 31 mai 2012

Philip Kotler este fondatorul „managementului marketingului” și autorul lucrării „Marketing Management”, cel mai utilizat manual de marketing în universităţile de afaceri din întreaga lume. 


 

 


Thomas Pogge

21_Pogge-rezolutie-inalta

Domeniu: Filosofie și Relații Internaționale

Data acordării: 11 mai 2012

Profesorul Pogge este unul dintre cei mai cunoscuți și influenți specialiști în filosofia moral-politică din lume, un teoretician de frunte în relațiile internaționale, contribuind decisiv la stabilirea domeniului dreptății globale ca un domeniu de cercetare fundamentală în filosofie morală şi politică.

                 


Amos Oz

23_oz_afis_DHC_2_web

Domeniu: Literatură

Data acordării: 28 februarie 2012

Amos Oz este cel mai important prozator şi eseist israelian. Printre numeroasele distincţii primite de autor se numără: Premiul Păcii (Germania, 1992), Premiul Israel pentru Literatură (1998), Marele Premiu Ovidius (România, 2004), Premiul Catalonia pentru Literatură (2004), Premiul Grinzane Cavour (Italia, 2007) şi Premiul Heinrich Heine (Germania, 2008).

         


Linda Hutcheon

25_hutcheon_afis_DHC

Domeniu: Studii Culturale

Data acordării: 10 noiembrie 2011

Linda Hutcheon este o specialistă de renume în domeniul teoriei și criticii literare, al operei și al studii canadiene. Aceasta este recunoscută în principal pentru teoriile ei despre postmodernism. 

Alteţa Sa Regală Prinţul El Hassan bin Talal al Iordaniei

27_bintalal_afis_DHC

Data acordării: 25 octombrie 2011

Personalitate de statut global, prinţul bin Talal este recunoscut nu doar pentru iniţiativele sale politice internaţionale, ci şi ca promotor al înţelegerii între civilizaţii şi al cooperării umanitare. 


 
Daniel Dennett

33_dennett_afis_DHC

Domeniu: Filosofie

Data acordării: 20 iunie 2011

Daniel Dennett a adus contribuţii fundamentale în filosofia contemporană, în domenii precum: filosofia minții, filosofia științei, științele cognitive şi teoria evoluţionistă. 

Saul Kripke

34_kripke_afis_DHC

Domeniu: Filosofie analitică

Data acordării: 3 iunie 2011

Saul Kripke a adus contribuţii fundamentale în domeniile logicii modale, inventator al „semanticii lumilor posibile”, fiind considerat un „geniu al logicii”. 


 
Richard Kayne

35_kayne_afis_DHC

Domeniu: Lingvistică

Data acordării: 31 mai 2011

Profesorul Richard S. Kayne, unul dintre cei mai mari lingviști ai lumii, este o figură eminentă a gramaticii generative şi a lingvisticii romanice. Un gânditor genial şi prodigios, profesorul Kayne ocupă al doilea loc în topul celor mai citaţi lingvişti ai lumii.Acesta s-a ocupat de studiul unor fenomene din română în ultimii ani şi a condus teze de doctorat scrise de discipoli români, dintre care doi sunt absolvenţi ai Universităţii din Bucureşti. 

Lord Alan Watson of Richmond

39_watson_afis_dhc

Domeniu: Jurnalism, afaceri, politică

Data acordării: 16 mai 2011

Lordul Alan Watson of Richmond este o personalitate britanică marcantă a cărei carieră uimitoare îmbină trei vocaţii diferite: cea de jurnalist, cea de om de afaceri şi cea de politician. Fost preşedinte al Partidului Liberal Democrat, a primit distincţia „Comandor al Ordinului Imperiului Britanic” (CBE) în 1985 şi i s-a acordat titlu nobiliar pe viaţă în 1999. Este membru al Comitetului pentru Afaceri Europene din Camera Lorzilor. Supranumit „Lordul limbii engleze”, Lordul Watson este unul dintre principalii promotori ai limbii engleze ca limbă de circulaţie internaţională.Theo D’haen

Mihai Ghimpu afis DHC
Domeniu:  Studii literare Data acordării: 15 aprile 2011 Theo D’haen s-a impus, în ultimele decenii, ca una dintre personalităţile extrem de active pe plan internaţional în domeniul comparatisticii. Preocupările de cercetare ale profesorului D’haen s-au focalizat pe anglistică şi americanistică, postmodernism şi postcolonialism, genurile literaturii de consum şi literatură europeană.
Ivano Dionigi

Mihai Ghimpu afis DHC

Domeniu: Studii clasice

Data acordării: 14 ianuarie 2011

Cel mai înalt reprezentant al Almei Mater Studiorum bologneze, rector al celei mai vechi instituţii de învăţământ superior din Europa, prof. Ivano Dionigi este un reputat specialist în studii clasice, în greacă și latină.
43_humeau_afis-dhc

Jean-Baptiste Humeau

Domeniu: Geografie umană și socială

Data acordării: 13 ianuarie 2011

Recunoscut ca un eminent specialist în geografia umană și socială, profesorul Jean-Baptiste Humeau poate fi considerat drept unul dintre cei mai buni specialişti geografi în domeniul analizelor socio-economice asupra etniei romilor pe teritoriul Franței, dar și asupra a diferite procese privind dezvoltarea teritoriului.
José Manuel Durão Barroso

47_JoseBarosso

Domeniu: Preşedintele Comisiei Europene

Data acordării: 8 noiembrie 2010

José Manuel Durão Barroso este, începând din anul 2004, cel de-al XI-lea Președinte al Comisiei Europene. Anterior, Barroso a fost prim ministru al Portugaliei din 2002 până în 2004.

         Thomas Nagel

50_nagel

Domeniu: Filosofie

Data acordării: 24 iunie 2010

Unul dintre cei mai influenţi filosofi americani contemporani, reprezentant de seamă al filosofiei analitice, Thomas Nagel, profesor la University of New York, a dovedit, într-o carieră de peste patruzeci de ani, că realizările sale au îmbogăţit multe domenii precum: filosofia minţii, etica, filosofia politică şi epistemologia.


Dennis Wilcox

56_dennis.wilcox

Domeniu: Relații publice

Data acordării: 23 septembrie 2009

Dennis Wilcox este autorul celui mai răspândit şi respectabil manual de relații publice, studiat astăzi în peste 350 de universităţi din majoritatea ţărilor lumii.Antonio Tabucci

59_tabucchi_antonio_photo_d_jochaud_gallimard__coul_n9

Domeniu: Literatură

Data acordării: 30 noiembrie 2008

Scriitorul italian Antonio Tabucchi este eminent profesor de Limbă şi Literatură portugheză al Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Siena.Luc Piraux

60_Graphic1

Domeniu: Fizică

Data acordării: 29 octombrie 2008

Luc Piraux este profesor la Université Catholique de Louvain, iar în comunitatea academică internaţională este recunoscut ca o mare personalitate în domeniul Fizicii solidului, al Ştiinţei Materialelor şi, în special, al nanotehnologiei. Acesta are o contribuţie valoroasă în progresul ştiinţei în materialelor nanostructurate, în transferul de cunoştinţe spre tânăra generaţie de fizicieni.


James Grunig

61_foto-grunig

Domeniu: Științele comunicării

Data acordării: 2 octombrie 2008

Profesorul James Grunig, de la University of Maryland, este un reprezentant de seamă al ştiinţelor comunicării şi învăţământului de relaţii publice. Grunig a publicat peste 250 de articole și lucrări în domeniul relațiilor publice și a primit diferite premii și distincții, printre care premii din partea Societății Americane de Relații Publice și a Institutului de Cercetare în Relații Publice.


Orhan Pamuk

63_Orhan-Pamuk_Doctor-Honoris-Causa_Universitatea-din-Bucuresti_23-aprilie-2008_4

Domeniu: Literatură

Data acordării: 23 aprilie 2008

Cărțile lui Orhan Pamuk au fost traduse în mai mult de cincizeci de limbi, iar unul dintre cele mai apreciate romane ale sale, Mă numesc Roșu, a câștigat în anul 2003 IMPAC Dublin Literary Award. În 2006, Orhan Pamuk a primit Premiul Nobel pentru Literatură, fiind printre cei mai tineri laureați ai acestuia.


George Sebastian Rousseau

67_George-Rousseau.pix1_

Domeniu: Literatură

Data acordării: 24 mai 2007

Doctor în Literatură engleză la Universitatea Princeton din Statele Unite ale Americii (1966), George Sebastian Rousseau este o celebritate în lumea academică anglo-saxonă. Domeniile sale de interes sunt variate, pornind de la literatură, ştiinţe umane, ajungând la studii de gen şi medicină.Michel Maffesoli

68_foto65g

Domeniu: Sociologie

Data acordării: 19 octombrie 2006

Michel Maffesoli, reputat profesor de sociologie la Sorbona (Paris V), şi-a luat doctoratul la 29 de ani la Universitatea din Grenoble cu L’histoire comme fait social total. Şi-a desăvârşit pregătirea academică la Strasbourg şi Montpellier. Profesorul Maffesoli este director la Centre d’Études sur l’Actuel et le Quotidien (CEAQ) şi Centre de Recherche sur l’Imagerie (CRI), redactor-sef al revistei Societe.Dieter Schlesak

74_Dieter_Schlesak

Domeniu: Literatură

Data acordării: 7 noiembrie 2005

Dieter Schlesak este un scriitor german originar din România. S-a născut la Sighişoara şi şi-a efectuat studiile superioare la secţia de germanistică a Universităţii din Bucureşti. Şi-a început activitatea scriitoricească la Bucureşti, fiind şi redactor al celei mai prestigioase reviste de literatură în limba germană din afara spaţiului ţărilor germanofone: Neue Literatur, publicată la Bucureşti.Peter Gross

75_Peter-5

Domeniu: Științe sociale

Data acordării: 7 noiembrie 2005

Profesor la University of Oklahoma, Peter Gross este unul dintre cei mai bine cotaţi specialişti americani în domenii de graniţă situate între ştiinţele comunicării, ştiinţele politice, sociologia dezvoltării, studii internaţionale, domeniu consacrat tranziţiei de la regimuri totalitare la democraţii, analizei fenomenelor dezvoltării sociale şi proceselor de comunicare interculturale şi internaţionale, evoluţiilor mass-media din ţările Europei Centrale şi de Est.


 

*Lista nu este exhaustivă.

Facebook Iconfacebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
romaniaEnglish