Doctor Honoris Causa
François Terré
Domeniu: Drept
Data acordării: 24 octombrie 2013
François Terré este jurist, profesor emeritus al Universității de Drept Paris II Panthéon-Assas membru al Institutului Franței din 1995. Acesta este Doctor în drept, specializat în drept privat și științele criminalității.
Anders Fogh Rasmussen
Domeniu: Politică
Data acordării: 24 mai 2013
Anders Fogh Rasmussen a devenit al 12-lea secretar general NATO în data de 1 august 2009, deținând, până la acel moment, funcția de premier al Danermarcei.
Ian Roberts
Domeniu: Lingvistică
Data acordării: 27 martie 2013
Ian Roberts este profesor de lingvistică la Universitatea din Cambridge și este considerat a fi unul dintre cei mai importanți lingviști din Europa.
Peter Burke
Domeniu: Istorie
Data acordării: 23 noiembrie 2012
Profesor Emeritus de istorie culturală la Universitatea din Cambridge, Peter Burke este recunoscut nu numai ca istoric al epocii moderne, ci și ca un gânditor care evidențiază relevanța istoriei sociale și culturale în contextual temelor contemporane.
Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al Bulgarilor
Data acordării: 21 noiembrie 2012
Personalitate eminentă, Majestatea Sa a avut o carieră excepţională, ce a cuprins multe momente de cumpănă. Acesta este elogiat pentru contribuţia la schimbările remarcabile pe plan economic, social, cultural şi politic pentru statul bulgar.
Neagu Djuvara
Domeniu: Istorie
Data acordării: 30 octombrie 2012
Memorialist, filosof al istoriei, istoric, Neagu Djuvara este unanim recunoscut drept unul dintre cei mai importanţi intelectuali români.
Majestatea Sa Regele Mihai I al României
Data acordării: 25 octombrie 2012
Majestatea Sa Regele Mihai I al României a domnit din 1927 până în 1930 și apoi din 1940 până în 1947, când a fost forțat să abdice de către guvernul controlat de Partidul Comunist. Majestatea Sa Regele Mihai I este ultimul monarh interbelic în viață.
Philip Kotler
Domeniu: Marketing
Data acordării: 31 mai 2012
Philip Kotler este fondatorul „managementului marketingului” și autorul lucrării „Marketing Management”, cel mai utilizat manual de marketing în universităţile de afaceri din întreaga lume.
Thomas Pogge
Domeniu: Filosofie și Relații Internaționale
Data acordării: 11 mai 2012
Profesorul Pogge este unul dintre cei mai cunoscuți și influenți specialiști în filosofia moral-politică din lume, un teoretician de frunte în relațiile internaționale, contribuind decisiv la stabilirea domeniului dreptății globale ca un domeniu de cercetare fundamentală în filosofie morală şi politică.
Amos Oz
Domeniu: Literatură
Data acordării: 28 februarie 2012
Amos Oz este cel mai important prozator şi eseist israelian. Printre numeroasele distincţii primite de autor se numără: Premiul Păcii (Germania, 1992), Premiul Israel pentru Literatură (1998), Marele Premiu Ovidius (România, 2004), Premiul Catalonia pentru Literatură (2004), Premiul Grinzane Cavour (Italia, 2007) şi Premiul Heinrich Heine (Germania, 2008).
Linda Hutcheon
Domeniu: Studii Culturale
Data acordării: 10 noiembrie 2011
Linda Hutcheon este o specialistă de renume în domeniul teoriei și criticii literare, al operei și al studii canadiene. Aceasta este recunoscută în principal pentru teoriile ei despre postmodernism.
Alteţa Sa Regală Prinţul El Hassan bin Talal al Iordaniei
Data acordării: 25 octombrie 2011
Personalitate de statut global, prinţul bin Talal este recunoscut nu doar pentru iniţiativele sale politice internaţionale, ci şi ca promotor al înţelegerii între civilizaţii şi al cooperării umanitare.
Daniel Dennett
Domeniu: Filosofie
Data acordării: 20 iunie 2011
Daniel Dennett a adus contribuţii fundamentale în filosofia contemporană, în domenii precum: filosofia minții, filosofia științei, științele cognitive şi teoria evoluţionistă.
Saul Kripke
Domeniu: Filosofie analitică
Data acordării: 3 iunie 2011
Saul Kripke a adus contribuţii fundamentale în domeniile logicii modale, inventator al „semanticii lumilor posibile”, fiind considerat un „geniu al logicii”.
Richard Kayne
Domeniu: Lingvistică
Data acordării: 31 mai 2011
Profesorul Richard S. Kayne, unul dintre cei mai mari lingviști ai lumii, este o figură eminentă a gramaticii generative şi a lingvisticii romanice. Un gânditor genial şi prodigios, profesorul Kayne ocupă al doilea loc în topul celor mai citaţi lingvişti ai lumii.Acesta s-a ocupat de studiul unor fenomene din română în ultimii ani şi a condus teze de doctorat scrise de discipoli români, dintre care doi sunt absolvenţi ai Universităţii din Bucureşti.
Lord Alan Watson of Richmond
Domeniu: Jurnalism, afaceri, politică
Data acordării: 16 mai 2011
Lordul Alan Watson of Richmond este o personalitate britanică marcantă a cărei carieră uimitoare îmbină trei vocaţii diferite: cea de jurnalist, cea de om de afaceri şi cea de politician. Fost preşedinte al Partidului Liberal Democrat, a primit distincţia „Comandor al Ordinului Imperiului Britanic” (CBE) în 1985 şi i s-a acordat titlu nobiliar pe viaţă în 1999. Este membru al Comitetului pentru Afaceri Europene din Camera Lorzilor. Supranumit „Lordul limbii engleze”, Lordul Watson este unul dintre principalii promotori ai limbii engleze ca limbă de circulaţie internaţională.
Theo D’haen
Domeniu: Studii literare Data acordării: 15 aprile 2011 Theo D’haen s-a impus, în ultimele decenii, ca una dintre personalităţile extrem de active pe plan internaţional în domeniul comparatisticii. Preocupările de cercetare ale profesorului D’haen s-au focalizat pe anglistică şi americanistică, postmodernism şi postcolonialism, genurile literaturii de consum şi literatură europeană.Ivano Dionigi
Domeniu: Studii clasice
Data acordării: 14 ianuarie 2011
Cel mai înalt reprezentant al Almei Mater Studiorum bologneze, rector al celei mai vechi instituţii de învăţământ superior din Europa, prof. Ivano Dionigi este un reputat specialist în studii clasice, în greacă și latină.
Jean-Baptiste Humeau
Domeniu: Geografie umană și socială
Data acordării: 13 ianuarie 2011
Recunoscut ca un eminent specialist în geografia umană și socială, profesorul Jean-Baptiste Humeau poate fi considerat drept unul dintre cei mai buni specialişti geografi în domeniul analizelor socio-economice asupra etniei romilor pe teritoriul Franței, dar și asupra a diferite procese privind dezvoltarea teritoriului.
José Manuel Durão Barroso
Domeniu: Preşedintele Comisiei Europene
Data acordării: 8 noiembrie 2010
José Manuel Durão Barroso este, începând din anul 2004, cel de-al XI-lea Președinte al Comisiei Europene. Anterior, Barroso a fost prim ministru al Portugaliei din 2002 până în 2004.
Thomas Nagel
Domeniu: Filosofie
Data acordării: 24 iunie 2010
Unul dintre cei mai influenţi filosofi americani contemporani, reprezentant de seamă al filosofiei analitice, Thomas Nagel, profesor la University of New York, a dovedit, într-o carieră de peste patruzeci de ani, că realizările sale au îmbogăţit multe domenii precum: filosofia minţii, etica, filosofia politică şi epistemologia.
Dennis Wilcox
Domeniu: Relații publice
Data acordării: 23 septembrie 2009
Dennis Wilcox este autorul celui mai răspândit şi respectabil manual de relații publice, studiat astăzi în peste 350 de universităţi din majoritatea ţărilor lumii.
Antonio Tabucci
Domeniu: Literatură
Data acordării: 30 noiembrie 2008
Scriitorul italian Antonio Tabucchi este eminent profesor de Limbă şi Literatură portugheză al Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Siena.
Luc Piraux
Domeniu: Fizică
Data acordării: 29 octombrie 2008
Luc Piraux este profesor la Université Catholique de Louvain, iar în comunitatea academică internaţională este recunoscut ca o mare personalitate în domeniul Fizicii solidului, al Ştiinţei Materialelor şi, în special, al nanotehnologiei. Acesta are o contribuţie valoroasă în progresul ştiinţei în materialelor nanostructurate, în transferul de cunoştinţe spre tânăra generaţie de fizicieni.
James Grunig
Domeniu: Științele comunicării
Data acordării: 2 octombrie 2008
Profesorul James Grunig, de la University of Maryland, este un reprezentant de seamă al ştiinţelor comunicării şi învăţământului de relaţii publice. Grunig a publicat peste 250 de articole și lucrări în domeniul relațiilor publice și a primit diferite premii și distincții, printre care premii din partea Societății Americane de Relații Publice și a Institutului de Cercetare în Relații Publice.
Orhan Pamuk
Domeniu: Literatură
Data acordării: 23 aprilie 2008
Cărțile lui Orhan Pamuk au fost traduse în mai mult de cincizeci de limbi, iar unul dintre cele mai apreciate romane ale sale, Mă numesc Roșu, a câștigat în anul 2003 IMPAC Dublin Literary Award. În 2006, Orhan Pamuk a primit Premiul Nobel pentru Literatură, fiind printre cei mai tineri laureați ai acestuia.
George Sebastian Rousseau
Domeniu: Literatură
Data acordării: 24 mai 2007
Doctor în Literatură engleză la Universitatea Princeton din Statele Unite ale Americii (1966), George Sebastian Rousseau este o celebritate în lumea academică anglo-saxonă. Domeniile sale de interes sunt variate, pornind de la literatură, ştiinţe umane, ajungând la studii de gen şi medicină.
Michel Maffesoli
Domeniu: Sociologie
Data acordării: 19 octombrie 2006
Michel Maffesoli, reputat profesor de sociologie la Sorbona (Paris V), şi-a luat doctoratul la 29 de ani la Universitatea din Grenoble cu L’histoire comme fait social total. Şi-a desăvârşit pregătirea academică la Strasbourg şi Montpellier. Profesorul Maffesoli este director la Centre d’Études sur l’Actuel et le Quotidien (CEAQ) şi Centre de Recherche sur l’Imagerie (CRI), redactor-sef al revistei Societe.
Dieter Schlesak
Domeniu: Literatură
Data acordării: 7 noiembrie 2005
Dieter Schlesak este un scriitor german originar din România. S-a născut la Sighişoara şi şi-a efectuat studiile superioare la secţia de germanistică a Universităţii din Bucureşti. Şi-a început activitatea scriitoricească la Bucureşti, fiind şi redactor al celei mai prestigioase reviste de literatură în limba germană din afara spaţiului ţărilor germanofone: Neue Literatur, publicată la Bucureşti.
Peter Gross
Domeniu: Științe sociale
Data acordării: 7 noiembrie 2005
Profesor la University of Oklahoma, Peter Gross este unul dintre cei mai bine cotaţi specialişti americani în domenii de graniţă situate între ştiinţele comunicării, ştiinţele politice, sociologia dezvoltării, studii internaţionale, domeniu consacrat tranziţiei de la regimuri totalitare la democraţii, analizei fenomenelor dezvoltării sociale şi proceselor de comunicare interculturale şi internaţionale, evoluţiilor mass-media din ţările Europei Centrale şi de Est.
*Lista nu este exhaustivă.