Conferinţa „Understanding transition – II. Communication and public interest”
Data
16/05/2014 - 17/05/2014
Locaţie
Universitatea din Bucureşti
Organizator
În perioada 16-17 mai 2014, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti, împreună cu Asociaţia Formatorilor din Jurnalism şi Comunicare. organizează conferinţa internaţională Understanding transition – II. Communication and public interest.
Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti continuă seria conferinţelor internaţionale dedicate studiilor de comunicare. În 2014, Universitatea din Bucureşti sărbătoreşte 150 de ani de la înfiinţare, prin urmare este un moment oportun să se dezbată, din diverse perspective disciplinare, rolul comunicării în dezvoltarea comunităţilor locale, naţionale şi globale. De aceea, tema conferinţei este Comunicare şi interes public.
Conferinţa va fi ţinută în engleză şi franceză.
Apelul la contribuţii este deschis lucrărilor care cercetează următoatele domenii:
- Public interest and the interest of the public – are we just playing with words?
- Communication professionals under political and economic pressure
- Standards in commercial communication: defend public interest or own reputation?
- Teaching communications for an uncertain future
- Whistle-blowing, wikileaks and national security issues
- Private life and public scrutiny
- Minority rights defenders – a new type of modern heroes?
- Media in public campaigns – defending whose interests?
- Special interest media (religious media, party press) – the public interest and the interests of special publics
- Communication industries and the public interest – a contradiction in economic terms?
Termenul limită pentru trimiterea rezumatelor (700-1000 de cuvinte) este 1 martie 2014. Rezumatele se pot trimite la adresa de e-mail raluca.radu@fjsc.ro. Pe 31 martie 2014 se va anunţa selecţia finală a rezumatelor. Lucrările vor fi trimise până la data de 15 mai 2014.
Actualizare 15.05.2014:
Cercetători din România și din Belgia, Franța, Polonia, Portugalia și Spania vor dezbate tema interesului public din perspectiva jurnalismului, a comunicării politice, a comunicării comerciale și a educației de media, în condițiile unor presiuni economice și politice crescânde. Subiectele specifice ale intervențiilor includ o paletă largă, de la discursurile anti-imigrație, din Marea Britanie, la criza din Ucraina.
Conferința se desfășoară la Casa Universitarilor a Universității din București. Programul conferinței se găsește pe site-ul facultății, www.fjsc.unibuc.ro. O selecție a intervențiilor cercetătorilor va fi publicată în Revista Română de Jurnalism și Comunicare (www.jurnalism-comunicare.eu), editată de către Universitatea din București împreună cu Asociația Formatorilor din Jurnalism și Comunicare și cu Editura Ars Docendi.
Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) este prima facultate de jurnalism înființată după 1989, fiind recunoscută pe plan naţional şi internaţional drept un spaţiu al formării profesionale la cele mai înalte standarde.
FJSC oferă posibilitatea formării profesionale pentru:
• mass-media (radio, televiziune, presă scrisă, presă de agenţie, jurnalism online)
• relaţii publice
• publicitate
• cercetare în domeniul ştiinţelor comunicării.
Toate diplomele şi atestatele eliberate de FJSC sunt recunoscute oficial. Majoritatea absolvenţilor se integrează profesional în instituţiile mass-media din România şi din străinătate (posturi de radio şi televiziune, publice şi particulare, publicaţii diverse etc.), agenţii de publicitate şi de relaţii publice, departamente de comunicare, sau urmează cariera universitară.